Meydan Kıbrıs
Güney Kıbrıs

Baf Genel Hastanesi Morgunda Bir Ceset Üç Yıldan Fazla Bekletildi

MEYDANKIBRIS

Rum Sayıştayı tarafından yayımlanan denetim raporu, Baf Genel Hastanesi morgunda bir cenazenin uluslararası standartlarda öngörülen 30 gün yerine 1040 gün boyunca tutulduğunu ortaya çıkardı.

Raporda, 2023’ten bu yana kötü koku şikâyetleri ve hijyen sorunlarına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı, dondurucunun arıza yapması nedeniyle Sağlık Hizmetleri tarafından morgun geçici olarak kapatıldığı belirtildi.

Hijyen ve Ekipman Sorunları Dikkat Çekti

Mayıs 2026’da yapılan habersiz denetimde, morga dezenfeksiyon yapıldığı gerekçesiyle giriş sağlanamadı. Söz konusu bulgu ve kanıtların personel görüşmeleri ve yazışmalara dayandırıldığı raporda, cenazelerin uluslararası standartlar dışında uzun süre buzdolabında tutulmasının kimlik tespitinde ve cesetlerin herhangi bir ihtiyaç halinde bulunabilmesinde sorunlara yol açabileceği ifade edildi.

Rum Sayıştayı, morgun işletilmesinden sorumlu Okypy’nin elzem ekipman bakımını yeterince yerine getirmediğini, arızaları bildiren bir uyarı sistemi bulunmadığını ve sorunların ancak kötü kokularla fark edilebildiğini kaydetti. Ayrıca arıza durumunda cenazelerin taşınabileceği alternatif bir alanın olmadığı ve personel eksikliği bulunduğu da raporda yer aldı.

Rapordaki Öneriler ve Kurumun Yanıtı

Raporda, uluslararası standartlara uygun otomatik izleme ve arıza uyarı sistemlerinin kurulması, alternatif depolama alanlarının oluşturulması ve Sağlık Bakanlığı ile Okypy arasında sorumlulukların netleştirilmesi önerildi.

Okypy ise morgun bakım koordinatörünün Ulaştırma Bakanlığına bağlı Elektromekanik Hizmetler Dairesi olduğu açıklamasını yaptı.

Diğer Haberler