Meydan Kıbrıs
KıbrısManşet

KKTC Bağımlılıkla Mücadele Panel Programı Gerçekleştirildi

MEYDANKIBRIS

 

T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve KKTC Başbakanı Ünal Üstel’in himayelerinde, KKTC Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu tarafından düzenlenen KKTC Bağımlılıkla Mücadele Panel Programı, 18 Eylül 2026 tarihinde KKTC Cumhuriyet Meclisi Zalihe Çavuşoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda bağımlılıkla mücadelede mevcut durum, yeni riskler ve önümüzdeki döneme yönelik çalışma başlıkları ele alındı.

Programa; KKTC Başbakanı Ünal Üstel, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Prof. Dr. Kültegin Ögel, T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanı İhsan Erdoğan ve KKTC Polis Genel Müdürlüğü Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürü Turgay Kırok katıldı.

Programın açılışında konuşan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, bağımlılıkla mücadelenin parçalı çalışmalarla sürdürülemeyeceğini belirterek, kurumların ortak bir devlet politikası ve güçlü koordinasyon içerisinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Üstel, bağımlılıkla mücadelenin Başbakanlık koordinasyonunda daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulacağını ifade etti.

T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bağımlılığın çok boyutlu bir halk sağlığı ve kamu politikası meselesi olduğuna dikkat çekerek, önleme, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum süreçlerinin bütüncül şekilde yürütülmesinin önemini vurguladı. Yılmaz, risklerin erken aşamada belirlenmesini esas alan önleyici yaklaşımın ve kurumlar arası koordinasyonun mücadelede temel unsurlar arasında yer aldığını belirtti.

KKTC Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, bağımlılıkla mücadelenin yalnızca sağlık veya güvenlik tedbirleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek; koruyucu ve önleyici hizmetlerden tedavi ve rehabilitasyona, aile desteğinden kurumlar arası koordinasyona kadar kapsamlı bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekti.

KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu ise Komisyonun eğitim, danışmanlık, bilimsel araştırma, sosyal uyum ve denetimli serbestlik alanlarında yürüttüğü çalışmaları aktardı. Hatipoğlu, dört yıllık dönemde bu çalışmalar kapsamında 25 bin 415 kişiye ulaşıldığını, 1191 Bağımlılık Danışma ve Destek Hattı’nın 7 gün 24 saat hizmet verdiğini belirtti. Ayrıca bilimsel verilerin mücadelede yol gösterici önem taşıdığına dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde ulusal strateji ve eylem planı, davranışsal bağımlılıklara yönelik çalışmalar ve erken uyarı sisteminin geliştirilmesinin önemli çalışma başlıkları arasında yer aldığını kaydetti.

T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Prof. Dr. Necdet Ünüvar bağımlılıkla mücadelede güncel yaklaşımlar ve uygulama yöntemlerini, Prof. Dr. Kültegin Ögel dünya perspektifi ve uluslararası iyi uygulama örneklerini, İhsan Erdoğan Türkiye’de bağımlılıkla mücadelenin arz boyutunu, Turgay Kırok ise KKTC’de bağımlılıkla mücadelenin arz boyutunu ele aldı.

Panel boyunca önleme, erken müdahale, tedavi, rehabilitasyon, sosyal uyum, bilimsel veri ve kurumlar arası iş birliğinin birlikte yürütülmesi ortak yaklaşım olarak öne çıktı. Panel oturumu, katılımcıların sorularının yanıtlandığı soru-cevap bölümüyle tamamlandı.

 

Diğer Haberler