Meydan Kıbrıs
KıbrısManşet

KTMMOB-İMO, ECCE 82. Genel Kurulu’nda Temsil Edildi

MEYDANKIBRIS

KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Avrupa inşaat mühendisliği mesleğinin geleceğine yön veren Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi’nin (ECCE) 82. Genel Kurul Toplantısı’nda temsil edildi.

18-20 Haziran 2026 tarihleri arasında Portekiz’in Braga kentinde, Portekiz Mühendisler Odası Kuzey Bölgesi (Ordem dos Engenheiros – Região Norte) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı, Avrupa’nın 23 ülkesinden inşaat mühendisliği kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirdi.

İMO Heyeti Toplantılara Katkı Sundu

İMO heyetinde Başkan Doç. Dr. Abdullah Ekinci, Genel Sekreter Hüsnü Coşan ve Sayman Üye Doç. Dr. Ayşe Pekrioğlu Balkıs yer aldı.

Toplantılar boyunca İMO temsilcileri, Avrupa inşaat mühendisliği mesleğinin güncel sorunları, sektörde yaşanan dönüşüm süreçleri ve geleceğe yönelik stratejiler üzerine yürütülen çalışmalara aktif katkı sundu.

Braga Bildirgesi Kabul Edildi

Üç gün süren Genel Kurul kapsamında ECCE’nin faaliyetleri değerlendirilirken, Avrupa inşaat sektörünün karşı karşıya bulunduğu temel sorunlar ve fırsatlar da ele alındı.

Toplantının en önemli çıktılarından biri olan “İnşaatın Modernizasyonu: Avrupa’nın Sürdürülebilir, Dayanıklı ve Dijital Geleceğinin Mühendisliği” başlıklı Braga Bildirgesi kabul edildi.

Bildirge ile Avrupa’nın konut ihtiyacının karşılanması, inşaat sektöründe dijital dönüşümün hızlandırılması, iklim değişikliğine karşı dayanıklılığın artırılması, sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi ve mühendislik becerilerine yatırım yapılması yönündeki ortak hedefler ortaya konuldu.

Yeni Ana Sözleşme ve Etik Kurallar Onaylandı

Genel Kurul’da ECCE’nin yeni Ana Sözleşmesi kabul edilirken, Mesleki Davranış ve Etik Kuralları da güncellenerek yürürlüğe alındı.

Böylece mesleğin temel değerleri arasında yer alan dürüstlük, yetkinlik, sorumluluk ve topluma hizmet ilkeleri bir kez daha vurgulanmış oldu.

Yapay Zekâ ve Dijital Mühendislik Gündemdeydi

Toplantının önemli gündem başlıklarından birini de yapay zekâ ve dijital mühendislik alanındaki gelişmeler oluşturdu.

Bu kapsamda ECCE AIDE Yapay Zekâ ve Dijital Mühendislik Pozisyon Belgesi kabul edildi. Belgede, yapay zekâ teknolojilerinin inşaat mühendisliğinde sunduğu fırsatların yanı sıra insan denetimi, mesleki sorumluluk, etik kullanım, veri güvenliği, şeffaflık, siber güvenlik ve mühendislerin dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi gibi kritik konulara dikkat çekildi.

Avrupa’nın Konut Sorunu Masaya Yatırıldı

Genel Kurul kapsamında düzenlenen teknik oturumlarda Avrupa’nın giderek büyüyen konut sorunu da kapsamlı şekilde değerlendirildi.

Uygun maliyetli, kaliteli, sürdürülebilir ve afetlere karşı dirençli konut üretimine yönelik mühendislik çözümleri ele alınırken, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri doğrultusunda geleceğin yerleşim alanlarının nasıl şekillendirileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

İMO Uluslararası Platformlardaki Etkinliğini Sürdürüyor

İnşaat Mühendisleri Odası, Avrupa inşaat mühendisliği meslek örgütleri arasındaki etkin konumunu sürdürerek, mesleğin geleceğini şekillendiren uluslararası platformlarda ülkeyi temsil etmeye ve küresel ölçekte yürütülen çalışmalara katkı sunmaya devam ediyor.

Diğer Haberler